Foto Auteur

 

Middelen- en gedragsverslavingen zijn eeuwen oud. Het denken en praten over verslaving is dat eveneens, het is niet mee geëvolueerd met wat wetenschap ons leert. 

Mensen die geplaagd worden door een vorm van verslaving voelen zich mede door dat onbegrip ook machteloos. Ze willen begrijpen wat er gaande is, en wat ze ertegen kunnen doen. Waarom is het verslavingsgedrag zo moeilijk stoppen?

Deze onverwachte periode van thuiszitten doet ervaren hoe sterk een veranderde context het gedrag beïnvloedt. Dat houdt risico's in maar ook kansen. 

Leren over Gedrag: 

3. Meer of minder alcohol door Corona?

2. Gedrag in Onzekere Tijden

1. Gewoontegedrag

 Thuis moeten zitten, weinig contacten hebben en uitgekeken zijn op krant, tv of tablet, dat is het trieste lot van velen in deze Corona quarantaine. We ervaren deze periode als bevreemdend, tenzij je voor kinderen moet zorgen of dat er veel taken via de computer binnenkomen.

Wat we vooral missen zijn de gedragsgewoontes die ervoor zorgen dat we tijdig opstaan, ontbijten en in actie schieten. Vaste gewoontes die een onderscheid maken tussen wat werk of school is en wat tot de gezinstijd of vrije tijd behoort.

 

  Of hoe de drive bij de Corona-onderzoekers vergelijkbaar is aan die van de hamsteraars van toiletpapier.

We leven in een andere wereld. Ofwel zitten we of werken we thuis, zonder dat het vakantie is, of gaan we naar het werk zonder dat er files zijn. Meer nog, de stad is uitgestorven, er is alleen nog leven op kleine schermpjes. Behalve dan natuurlijk voor wie in de zorg werkt, de bevoorrading, de handhaving en andere noodzakelijke sectoren.

 Nu meer of minder alcohol door de lockdown?

 De verplichte social-distancing valt veel mensen zwaar. Bij de ene meer dan de andere. Wij psychologen, vrezen al snel voor een 'tsunami aan klachten'. In mijn vakgebied, de verslavingszorg, wordt een toename van probleemgebruik allerhande voorspeld. Ik ben daar nog niet zo zeker over al is het risico er wel.

Waarom zou er nu meer gedronken worden? We denken dat mensen te veel drinken als ze problemen hebben. Dat is een functioneel verklaringsmodel voor de alcoholproblematiek. Alcohol als beredeneerde keuze om verveling te bestrijden, te ontspannen of de slaap te vatten?