Op 22 juni sprak ik op het FACT jubileum congres in Amersfoort. Mijn bijdrage betrof een eigentijdse kijk op verslaving: "Verslaving als gekaapt verlangen". Je kan de pdf van de presentatie hier downloaden. Verslaving wordt gekenmerkt door een overmatig verlangen naar een product (of een gedrag) tenkoste van andere interesses. Dat wordt door neurobiologisch onderzoek ondersteund. Die verlangens kan men proberen te onderdrukken, maar ze steken terug de kop op, alsof het verlangen uitgesteld werd. Dat dwingende verlangen kan je wel hinderen waardoor de dwang afneemt en er ruimte komt voor iets anders... |
|||
Interview door An Swerts.
Hoe werkt verslaving in je hoofd? ‘Het gaat jou puur om het genot en |
Middelen- en gedragsverslavingen zijn eeuwen oud. Het denken en praten over verslaving is dat eveneens, het is niet mee geëvolueerd met wat wetenschap ons leert.
Mensen die geplaagd worden door een vorm van verslaving voelen zich mede door dat onbegrip ook machteloos. Ze willen begrijpen wat er gaande is, en wat ze ertegen kunnen doen. Waarom is het verslavingsgedrag zo moeilijk stoppen?
Ligt de fout bij jou?
Hoe komt het dat je niet af en toe een sigaret kan roken? Is er iets fout in je genen, je opvoeding of ben je niet gelukkig met je werk, je relatie, dat je een product nodig hebt? Is je karakter te zwak? Kan je niet tegen stress?
Ook al denken mensen een verklaring gevonden te hebben, toch blijven ze alleen achter met de opdracht de volgende keer 'neen' te zeggen als de drang weer eens opduikt. De omgeving zegt of denkt: 'stop er gewoon mee!', maar was dat maar zo gemakkelijk!
Regie in eigen handen.
Zelf de regie over je leven terug in handen nemen begint met een Verlangen naar verandering. Vaak op basis van een afkeer van het product of het gedrag. Men is het Onvrij zijn beu. Dan komt er een Beslissing, 'ik wil dat niet meer'. Maar dan hapert het. Als je niet weet hoe je eruit moet geraken, wat je zou kunnen doen om succesvol te stoppen, geloof je er niet in dat het gaat lukken en begin je te twijfelen. Dan heb je schrik dat het te zwaar gaat worden en doe je Ambivalente keuzes, minderen maar niet stoppen, de terugweg open laten.
Praten over verslaving
Daarom is het belangrijk dat er meer kennis en inzichten worden gedeeld over verslaving zodat je beter weet wat de problematiek is, wat er fout gaat (niet wat er fout is met jou) en hoe je die soms sterke drang kan verminderen zodat je er je er gemakkelijker tegen kunt verzetten.
De juiste kennis helpt je vooruit, foute veronderstellingen maken je blind voor de valkuilen.
De neurobiologische kijk
Die inzichten kan je vinden bij wat de neurobiologie over verslaving aanreikt op basis van recent onderzoek. Op deze website vind je ook mijn geprefereerde wetenschappelijke bronnen hierover terug.
Planning Voordrachten
Voor de leek verwijs ik naar het boek dat ik erover geschreven heb: Het Gekaapte Brein, verslavingsgedrag beter begrijpen, uitgegeven bij Pelckmans in 2018 met recent een 5e druk. Ik houd ook voordrachten over het thema (zie Planning Voordrachten) en heb nog een beperkte ambulante behandelingspraktijk in Heverlee bij Leuven, België. (zie Behandelpraktijk Paul Van Deun)