Middelen- en gedragsverslavingen zijn eeuwen oud. Het denken en praten over verslaving is dat eveneens, het is niet mee geëvolueerd met wat wetenschap ons leert. 

Mensen die geplaagd worden door een vorm van verslaving voelen zich mede door dat onbegrip ook machteloos. Ze willen begrijpen wat er gaande is, en wat ze ertegen kunnen doen. Waarom is het verslavingsgedrag zo moeilijk stoppen?

Opinie in De Standaard 25 aug 2022

Verslaafde gebruikers stigmatiseren helpt niet om Antwerpen veiliger te maken, schrijft Paul Van Deun. Informeer hen, maar geef ze niet de schuld van een maatschappelijk probleem.

Iedereen is op zoek naar de verantwoordelijken voor het drugsgeweld in Antwerpen. ‘Er kleeft bloed aan veel handen’, zei advocaat Walter Damen in deze krant (DS 24 augustus)Ook aan die van ‘de cocaïnesnuiver die op zaterdagavond stoer wil doen’.

Telkens de drugsproblematiek het nieuws haalt probeer ik het gezondheidsperspectief te benadrukken. Drugs gaan te vaak over illegaliteit en daaraan gekoppeld geweld. 

Misschien zou ik beter zwijgen. Begrip vragen voor mensen die drugs gebruiken wordt gezien als het promoten van drugsgebruik.

Zie advertentie op sociale media. 

 

En als dat er komt dan dreigt de grootste partij van Vlaanderen om gebruikers het recht op gezondheidszorg te ontzeggen.