In het boek: Het Gekaapte Brein bekijk ik verslaving als het gevolg van gezonde gedragsmechanismen die "gekaapt" worden door de effecten van dat gedrag op het brein bij regelmatig middelengebruik. Na verloop van tijd wordt een gewoonte erg hardnekkig om het zomaar te laten. Dat geldt zowel voor middelenafhankelijkheid (alcohol, nicotine, drugs) als voor gedragverslavingen zoals gokken of gamen. 

 

Dit overzichtsartikel van Kent Berridge en Terry Robinson uit 2016 geeft de essentie weer van de 'Incentive-Sensitization' theorie van verslaving. Beiden zijn neuropsychologen aan de universiteit van Michigan in AnnArbor VS en wonnen in 2019 de Grawemeyer Award for Psychology voor deze bijdrage. Deze theorie staat met stip in de lijst van de hallmark artikels, wat je moet lezen!

 

Deze bijdrage baseert zich op een artikel van de Belgische onderzoek Patrick Anselme, zie onderaan.

De belangrijkste neurobiologische theorieën over verslaving leggen een verband tussen een toename van een specifieke neurotransmitter in het ‘mesolimbische’ systeem in de hersenen. Dit systeem verbindt dieperliggende delen van de hersenen (impulsen) met hoger gelegen delen (gedragscontrole). Hier worden omgevingssignalen getaxeerd en omgezet in reactief gedrag. In deze neuronenbundels gebeurt de signaaloverdracht vooral door dopamine. Meer dopamine betekent meer verlangen en meer zoekgedrag.

De Dopamine RPE, Reward Prediction Error coding-theorie van Wolfram Schultz biedt ons inzicht in het waarom van dopamine en verslavingsmechanismen. Zij biedt een neurobiologisch fundament om verslavingen te  begrijpen, zowel verslaving aan producten als aan gedrag zoals gokken of sex. Dit artikel is gratis volledig te downloaden : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4826767/

Op een toespraak voor de American Psychiatric Association in Toronto in 2015 verwoorde dr. Nora Volkow, hoofd van het NIDA (National Institute on Drug Abuse, US.) het zeer duidelijk hoe we 'verslaving' moeten opvatten. De opname is 21 minuten lang en in het Engels.

Klik hier om naar Youtube te gaan.