Af en toe besef je dat het gebruik van drank of drugs, sigaretten of computergames, alleen maar nadelen heeft. Het zijn momenten dat je het beu bent om wakker te worden met een zware kop en dat je met moeite uit bed komt. Of dat je beseft dat je belangrijke afspraken vergeten bent omdat je te stoned was om er veel aandacht aan te geven. Dan vervloek je jezelf en besluit dat het moet veranderen. Je belooft aan iedereen die het horen wil dat je zal veranderen.

"Ik stop morgen pas"

Dat kan lukken, maar het kan evengoed zijn dat je er dezelfde avond al anders over denkt. 'Ik stop morgen pas'. Vervelend toch dat je gedacht zo snel kan veranderen. De wil om te veranderen kan snel terug weg zijn wanneer een ander verlangen opduikt, de nood aan gebruik. Iemand omschreef het als volgt: "Afgelopen jaar heb ik 300 keer cocaïne gebruikt en me 300 keer vervloekt dat ik het gedaan had en beslist om het niet meer te doen'.  

Er zijn momenten dat een verlangen naar verandering wel blijft hangen en krachtig genoeg is. Omdat je een dieptepunt meemaakt, omdat je een relatie wil in stand houden, een vriendschap, een job wil vinden of slagen in een examen. Een verlangen naar iets beters, dat bevredigend is en je energie geeft.

 

Praten is de eerste stap

Het kan helpen om er een gedeeld verlangen van te maken. Praat er met iemand over. Deel je bekommernis en je wensen.  Ook al kan je niet meteen realiseren wat je verlangt, de wens naar verandering blijft bestaan en je kan overleggen hoe je het best aanpakt. Als het plan alleen in je eigen hoofd zit verdwijnt het zeer snel. Een ander kan je steunen en aanmoedigen, het vertrouwen geven dat het wel kan lukken. Dat is iets heel anders dan met een onvervuld verlangen te blijven zitten. Je maakt jezelf kleiner en kleiner, terwijl je eigenlijk sterk zou moeten zijn om een beslissing te nemen. Praten is de eerste stap.

 

Volgende: Onvrij zijn.