De jonge Psychiater  online 25 aug 2021

 

Sterk aan dit boek is dat er vlot wordt geschakeld tussen recente wetenschappelijke ontwikkelingen, veelal op vlak van neurobiologie, psychologische theorieën en aspecten maar ook de sociale/maatschappelijke facetten die een rol spelen bij verslaving komen aan bod.

Lees de volledige recensie

Tijdschrift voor Psychiatrie n°7 juli 2019

...Van Deun is er in dit boek in geslaagd met een duidelijke schrijfstijl zijn boodschap over te brengen voor een breder publiek. Ook degenen zonder voorkennis over het brein, weet hij mee te nemen in de wetenschappelijke uitkomsten en hij slaagt erin om de lezer meer kennis te geven over verslavingsgedrag. Het boek is daarmee bedoeld voor een ieder die zich wil verdiepen in verslavingsgedrag én hoe hiermee anders om te gaan.

J. Van der Spek, psychiater Breda

Lees de volledige recensie


Tijdschrift voor Klinische Psychologie 2020,50(1) p.54-57

Peter Greeven:..."Het Gekaapte Brein is een zeer geslaagd boek dat zeer invoelbaar is geschreven, met veel compassie voor de medemens en waarin Van Deun toont dat hij de nieuwste inzichten tot in de behandelkamer weet te brengen. Het therapiemodel dat hij voorschrijft, integreert veel kennis, kunde en empathie, waar ik enkel mijn respect voor kan uitspreken. Het boek is wat mij betreft verplichte literatuur voor iedere professional die actief met de problematiek van verslaving te maken heeft- en eigenlijk iedere psycholoog/gedragsdeskundige.


 

Ervaringsdeskundige Arne Nilis  op Twitter

Een boek dat mij vele inzichten heeft opgeleverd in mijn eigen verslavingsgedrag en een must-read voor iedereen die in aanraking komt met verslaving.


Op de website van DE SLEUTEL  19 mei 2019

... Verslavingsgedrag beter begrijpen dankzij 'Het gekaapte brein'
Paul Van Deun slaagt er in zijn boek Het gekaapte brein in om de jongste wetenschappelijke inzichten inzake verslaving op een verstaanbare manier uit te leggen en goed te illustreren. Leerkrachten en hulpverleners, maar ook gebruikers en hun omgeving zullen na lezing veel meer inzicht hebben in de mechanismes van verslaving.

Lees meer op de website van DE SLEUTEL


Recensie op de website van de bibliotheek Nederland

"Ik heb dit boek gelezen als zus van een alcoholverslaafde. Mijn broer wou nooit praten over zijn verslaving. Nu, een jaar of twee na zijn dood, loop ik steeds vaker rond met de vraag waarom hij zijn verslaving nooit de baas heeft kunnen worden. Dit boek heeft mij geholpen op twee manieren:
1. Ik begrijp nu beter hoe verslavingen werken in het brein. Dat het geen kwestie is van karakter tonen, van sterker zijn dan drank of drugs. Dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn en dat het tijd kost, veel tijd. Ik begrijp nu ook hoe het komt dat verslaafden zeggen dat ze willen stoppen, en dat ook echt oprecht willen, maar dat het vervolgens toch al weer heel snel "fout" gaat.
2. Ik ben gaan beseffen dat verslavingen echt een ziekte zijn, en dat goede en langdurige begeleiding een must is. En dat er in ons specifieke geval veel te weinig is gekeken naar de omgeving van de patiënten (ouders, partners, naaste familieleden). Wij hebben geen steun of begeleiding gehad, terwijl het ons ontzettend had kunnen helpen mijn broer beter te begrijpen. Weten dat hervallen erbij hoort, weten ook dat blijven gebruiken terwijl je onder begeleiding bent er ook soms bij hoort - dat had ons zoveel begripvoller kunnen maken.
Het boek bevat verhelderende voorbeelden uit de praktijk. Helaas zijn er ook grote lappen tekst behoorlijk wetenschappelijk opgesteld en is het taalgebruik soms wolliger dan nodig. Met name hoofdstuk 3 is interessant en leesbaar voor familieleden van verslaafden.

Kattenmens 22 april 2019, bibliotheek Utrecht.


Op de website van VAD  12 november 2018

LEESTIP! Het gekaapte brein: verslavingsgedrag beter begrijpen

...In een eerste hoofdstuk deelt de auteur beschouwingen omtrent verslaving op basis van 33 jaar directeurschap in het centrum voor drugsverslaafden "De Spiegel" en zijn ervaring als therapeut. In het tweede hoofdstuk wordt de vooruitgang van het neurobiologisch onderzoek over de etiologie van verslaving besproken. In een derde hoofdstuk worden de nieuwe inzichten die het wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd gekoppeld aan de praktijk van de hulpverlening.

Lees meer op de website van VAD


Op Boek.be  

....Mensen met alcohol- of andere drugproblemen voelen zich onvrij en machteloos. Ze kunnen zich moeilijk verzetten tegen de innamedrang en blijven doorgaan ondanks de negatieve gevolgen. Veel opvattingen over verslaving zijn vaak fatalistisch of moraliserend en bieden weinig perspectief.

....

Lees meer op Boek.be


Frieda Matthys In Bodytalk  november 2018

...Klinisch psycholoog Paul Van Deun legt in Het gekaapte brein heel begrijpelijk uit hoe hersenfuncties als het ware worden gekaapt door roesmiddelen. Die inzichten helpen om verslavingsmechanismen te slim af te zijn én de ‘verslavingsgeletterdheid’ te doen toenemen...

Lees de volledige recensie


In PSYCHE van december 2018

...Volgens neurowetenschappelijk onderzoek zijn er in de hersenen van personen met een verslaving verschillende functies verstoord. Dit werk behandelt de verstoringen van deze hersenfuncties en vertaalt ze naar de praktijk van de gesprekstherapie...

Lees het blad